Boeken

boeken_yoganice
Ik ben dol op lezen. Dol op boeken, ik moet ze voelen, ruiken en het kaft bewonderen en dus nee, voor mij geen E-book!

Al van jongs af aan kon ik enorm genieten van meeslepende verhalen en me mee laten voeren naar andere landen en spannende avonturen. Alice in wonderland was toen een van mijn favorieten en ja tot op de nerf versleten.

Als je ouder wordt dan maken avontuurlijke verhalen plaats voor meer diepgang en wijze, zinvolle woorden die je een handje kunnen helpen naar de zoektocht en antwoorden over het “innerlijke leven”. Maar ook waargebeurde verhalen en romans. Er is een boek “De zetel van de ziel” van Gary Zukav, die mij geholpen heeft mijn turbulente leven betekenis te geven en te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling, familiekarma en gezondheid. Het bracht mij ook nader tot Yoga. Een sportschool of yogastudio was toen in die periode een te hoge drempel om te nemen en beoefende thuis houdingen uit boeken die ik toepaste aan de behoefte van mijn lichaamsbeperkingen. Ik leef nu al 15 jaar met een aandoening waarbij de eigen afweer te sterk reageert (de zogenaamde auto-immuunziekten). Yoga helpt mij mijn ademhaling en stijve en pijnlijke spieren vrij en soepel te houden. De rek en strek- en ademoefeningen hebben mij op weg geholpen mijn aandoening te accepteren en met mijn beperkingen te leren omgaan. Laat je inspireren en neem een kijkje in mijn persoonlijke bibliotheek:

De zetel van de ziel van Gary Zukav

“Als je je aandacht wenst te richten op de kracht van anderen, op hun deugden en op dat deel van anderen dat streeft naar het hoogste, maak je golven van waardering, acceptatie en liefde actief in jezelf, die een hogere frequentie hebben. Je energie en invloed hebben een onmiddellijke uitstraling van jouw ziel naar een andere. Je wordt een werkzaam instrument voor constructieve verandering. Als het je intentie is je persoonlijkheid op één lijn te brengen met je ziel, en als je je aandacht richt op die inzichten die je in iedere situatie energiegolven van de hoogste frequentie verschaffen, begin je authentieke macht te krijgen. Naarmate je de kracht van je bewustzijn gaat onderkennen, dat, wat achter je ogen is als het ware meer macht heeft dan wat er voor verschijnt, veranderen je innerlijke en uiterlijke waarnemingen. Je kunt geen mededogen met jezelf hebben als je het ook niet met anderen hebt, of mededogen met anderen hebben als je het ook niet met jezelf hebt. Wanneer je liefdevol bent voor jezelf en voor anderen, wordt je hele wereld liefdevol. Je trekt zielen van gelijke frequentie aan en samen creëren jullie door je intenties, je daden en de wisselwerking op elkaar een liefdevolle wereld’’.

Spirituele intelligentie van Danah Zohar en Dr. Ian Marshall

“Ieder van ons moet zijn of haar eigen lied zingen. We moeten allemaal toegang vinden tot de diepste laag van ons ware zelf door middel van onze persoonlijkste talenten en door de toepassing van onze spirituele intelligentie; vanuit die bron spelen we onze eigen ‘muziek’, de bijdrage die elk mens in potentie te bieden heeft. Het inzetten van onze spirituele intelligentie komt ons niet aanwaaien. We zijn een groot deel van onze vaardigheden op het gebied van zingeving vergeten. Onze cultuur is zelfs in letterlijke zin spiritueel onvolgroeid – we beschikken niet over een adequate taal om uitdrukking te geven aan de rijkdom van de menselijke ziel. Woorden als ‘vreugde’, ‘liefde’’, ‘mededogen’ en ‘genade’ zinspelen op veel meer dan wij onder woorden kunnen brengen. Inzet van onze spirituele intelligentie betekent dat we moeten putten uit de menselijke verbeeldingskracht. Het houdt in dat we ons bewustzijn moeten transformeren”.

Adempauze van Linda Kavelin-Popov

“Wees verantwoordelijk, niet schuldig. In het donkere BOS van beklemming, oververmoeidheid en schuldgevoel is het vooral het schuldgevoel dat ons berooft van de gratie in ons leven. Het is als een parasiet die van binnenuit ons zelfrespect uitholt. Het slurpt enorm veel energie en blokkeert de hoop. Een van de eenvoudige principes van een duurzaam, op deugden gebaseerd leven is dat we ons leven niet meer laten beheersen door schuldgevoel en schaamte. We verzetten ons niet meer tegen onze eigen verandering vanuit de wanhoop die ten grondslag ligt aan schuldgevoel. Je schuldig voelen over iets in het verleden is een vorm van zwelgen. Het verlamt onze wil, waardoor we het gevoel hebben dat we niet kunnen veranderen – maar eigenlijk willen we helemaal niet veranderen. Sommigen van ons dragen het masker van de boeteling, we laten de wonden in ons eergevoel zweren onder ons boetekleed en we doen niets om ons leven echt te veranderen. Om dat schuldgevoel vast te houden spannen we onze spieren en klemmen we onze kaken op elkaar. Het heeft een enorme invloed op ons fysieke en spirituele welzijn. Chronisch schuldgevoel verlamt ons letterlijk”.

De kracht van focussen van Ann Weiser Cornell

“Focussen geeft je toegang tot de wijsheid van je eigen lichaam. Met deze even zachtaardige als krachtige vaardigheid bereik je positieve veranderingen in je leven. Bij het focussen geef je aandacht aan iets in je lijf dat nog vaag, maar wel voelbaar is en dat te maken heeft met een situatie in je leven. Als je bij dat ‘iets’ stilstaat, op een vriendelijke, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich kenbaar te maken. Het is een proces dat je helpt erachter te komen wie je in wezen bent, wat je werkelijk voelt en wat je echt wilt. Het kan andere processen, zoals het ontwikkelen van je eigen kwaliteiten, allerlei vormen van therapie en lichaamswerk, je spirituele ontplooiing, ten goede komen”.

Rusten in zijn van Hans Knibbe

“Wij ontlenen onze identiteit, ons gevoel van wie we zijn aan de reflectie die de omgeving aan ons geeft. De omgeving is de spiegel waarin wij onszelf waarnemen. In de interactie met de omgeving leren wij onze eigen vorm kennen. Wij kunnen slechts in zoverre bestaan als de omgeving voor ons bestaat. Wij kunnen onszelf slechts in die mate zien als de omgeving in staat is om ons te weerspiegelen. Wanneer de omgeving ons liefdevol reflecteert, werkt dat door op zo’n manier dat wij een positief zelfgevoel ontwikkelen, vertrouwen krijgen in onszelf, een solide gevoel van identiteit ontwikkelen. Als de omgeving absent is, kunnen we niet tot een gevoel van ‘ik’ komen. De afwezigheid van de omgeving veroorzaakt een afwezigheid in ons, een gat, een leegte”.

Onverwacht inzicht van Dr. Jill Bolte Taylor

“Het is bevrijdend om te weten dat ik over het vermogen beschik om te kiezen voor mijn vredelievende en liefhebbende brein (het rechter), wat ook mijn fysieke en mentale toestand mag zijn, gewoon door te besluiten een stapje naar rechts te doen en mijn gedachten terug te brengen naar het hier en nu. Steeds vaker kies ik ervoor om mijn omgeving te bezien met de niet-oordelende ogen van mijn rechterbrein, waardoor ik mijn innerlijke vreugde kan behouden en afstand houd van emotioneel beladen netwerken. Ik alleen beslis of iets een positieve of een negatieve invloed zal hebben op mijn ziel”.

De Alchemist van Paulo Coelho

‘’Hij groef de hele nacht door op de aangegeven plek, zonder iets te vinden. Vanaf de top van de piramiden sloegen de eeuwen hem zwijgend gade. Maar de jongen gaf niet op: hij groef en groef, vechtend met de wind, die herhaaldelijk het zand terugblies in het gat. Zijn handen werden moe en gingen kapot van het graven, maar hij geloofde zijn hart. En zijn hart had gezegd dat hij moest graven waar zijn tranen vielen”.

The Power of the heart , laat je hart je gids zijn van Baptist de Pape

De taal van het hart, het hart is zoveel meer dan een vitaal orgaan. Je hart is het centrum van je gevoelens. Het boek Spreuken zegt:’Zoals een mens denkt in zijn hart, zo is hij’. Als je diepste emoties tot uiting wilt brengen, leg je instinctief je hand op je hart. En als je jezelf aanwijst in een gesprek, wijs je niet naar je hoofd, maar naar je hart. Onze taal zit vol uitdrukkingen die verwijzen naar het hart als zetel van onze gevoelens. We noemen iemand die vol warmte en genegenheid is ‘hartelijk’, en iemand die kil en gevoelloos is ‘harteloos’. Iemand ligt je na aan het hart als hij of zij je heel dierbaar is. Je steekt ‘iemand een hart onder de riem’ wanneer je hem of haar moed inspreekt. Je kunt je hart aan iemand verliezen als je verliefd bent. Maar de uitdrukking die misschien wel het meest tot verbeelding spreekt is ‘je hart volgen’ – doen wat je het liefste doet.
The Power of the Heart brengt de kracht, de wijsheid, de liefde en de intelligentie van ons hart op een volkomen vernieuwende wijze onder de aandacht.

Leven vol overgave, Spirit Junkie: op weg naar liefde en wonderen van Gabrielle Bernstein

Liefdevolle ervaringen, de aanwezigheid van de spirit bleek niet alleen op mijn meditatiekussen, maar op elk terrein van mijn leven. Ik ervoer veel momenten van liefde waar ik vroeger geen contact mee had kunnen maken. Veel van die ervaringen had ik als ik aan lichaamsbeweging deed of als ik in de natuur was. Ik voelde tijdens het hardlopen een golf van liefde over me heen komen. Of als ik een boswandeling maakte, in zee zwom of door het park liep. Ik werd dan ineens overvallen door een gevoel van vreugde en rust. Lichaamsbeweging in de buitenlucht werd een prachtige katalysator om mijn innerlijke spirit te ontsteken. Omdat ik naar mijn intuïtie luisterde werd ik naar veel andere liefdevolle ervaringen geleid. Door die liefdevolle ervaringen zag ik dat ik werd geleid door iets wat groter was dan ikzelf.

Andere titels die van betekenis en of inspiratie kunnen zijn:

 • Licht op Boeddhisme – Damien Keown
 • Boeddhisme – Tom Lowenstein
 • De Lachende Boeddha – Ton van Gelder
 • Waarom lacht de Boeddha – Mark Magill
 • De kracht van NU – Eckhart Tolle
 • Een nieuwe aarde – Eckhart Tolle
 • Verhalen van de ziel – Gary Zukav
 • Het hart van de ziel – Gary Zukav
 • Wij zijn ons brein – Dick Swaab
 • De stem van je lichaam – Peter A. Levine
 • Als je moe bent – Anselm Grün
 • Leer ons stil te zitten – Tim Parks
 • Je levenswerk, gepassioneerd leven ,spiritueel groeien – Lewis Richmond
 • Wie ben je echt! Neuro Emotionele Integratie – Roy Martina
 • Open je hart – Dalai Lama
 • De Wereldziel – Frédéric Lenoir
 • Vervul je wensen – Wayne W. Dyer
 • The Gift, Het is jouw leven. Maak er wat van! – Patty Harpenau
 • Hemel op Aarde – Patty Harpenau
 • Spirituele Facelift – Patty Harpenau
 • Dat kan geen toeval zijn! – Elisabeth Mardorf
 • Alles heeft een reden – Mira Kirshenbaum
 • Dagboek van de Ziel De zeven levensfasen – Bertie Hendriks

Boeken die je kunnen helpen kinderen beter te begrijpen en een liefdevolle verbinding te maken. Ook met jezelf vanuit een zachte kracht .

 • Haal het beste uit je kind en jezelf, opvoeden met Deugden – Annelies Wiersma
 • De eerste zeven jaar, Kinderfysiologie – Edmond Schoorel
 • Boeddhisme voor Moeders – Sarah Napthali

Boeken in het Engels, bijzondere waargebeurde verhalen die extra dimensie geven aan ons bestaan.

 • Proof of Heaven, A Neurosurgeon’s Journey into the Afterlife – Dr. Eben Alexander
 • What Souls in the Hereafter Can Teach us About Life, Ask – George Anderson
 • Earth Angel, The amazing true story of a young psychic – Ross Bartlett
 • Splitting Th Difference, a Heart-Shaped Memoir – Tré Miller RodrÍquez
 • Find your Happy, an inspirational guide to loving life to its fullest – Shannon Kaiser

Boeken die je kunnen inspireren en open te stellen voor Yoga. Verschillende titels met een serieuze inslag, maar ook met een knipoog en een lach.


Lichter Leven Lightstyle inspiratieboek van Fidessa Docters van Leeuwen & Kirstin Hanssen

Een absolute aanrader is terecht een inspiratie boek: Lichter leven is een makkelijk leesbaar boek vol wijsheden voor een gelukkiger en overzichtelijker leven.
Eten, bidden en beminnen Elizabeth Gilbert

Een toppertje dat menig dames gelezen hebben!
Poses van Claire Dederer

‘Claire Dederer heeft het boek geschreven waar we allemaal op hebben gewacht: een grappig, intelligent, verstandig, diepzinnig, eerlijk en inspirerend verhaal over Yoga. Dit boek is geweldig’ ~Elizabeth Gilbert, auteur van Eten, bidden en beminnen.Yoga Bitch van Suzanne Morrison

‘Yoga Bitch is een romantisch boek op z’n best – alsof je naar een grappige cynische vriendin kijkt die tot over haar oren verliefd is’ ~ Claire Dedere, auteur van PosesOver de werking van yoga, Een verhaal van wijsheid van Geshe Michael Roach & Christie McNally

In een verrukkelijk en vlot geschreven verhaal wordt onthuld hoe Yoga het vermogen bezit ons ten diepste te helen.
Een prachtig roman verhaal als je meer over yoga wil weten.Eerlijk over yoga, Hét boek voor de nuchtere beoefenaar van William Broad

“Kortom, verplichte kost voor de geïnteresseerde yogabeoefenaar en iedereen die overweegt ermee te beginnen!”